Toata pasarea pe limba ei piere

mai 10th, 2008

Toata pasarea pe limba ei piere

Proverbul face parte din categoria: Proverbe romanesti

6 Comentarii Adauga un comentariu

 • 1. irina  |  octombrie 23rd, 2008 la 6:49 pm

  Aforismu zilei de azi e cel notat in titlu.
  Cand eram mai mic, aforismu-asta ma punea foarte tare-n incurcatura. Imi imaginam ca pasarile, cand moare, scoate limba din cioc, si-o lungeste foarte mult (habar n-am cum, da sigur pot, ca pasarile fac tot felu de lucruri inedite, de pilda da din maini si zboara), se urca cu picioarele pe limba si moare.
  Dupa ce-am mai crescut,am uitat si de aforism si de cum ma punea el in incurcatura. Si nu mi-am amintit decat aseara, cand ma gandeam despre ce aforism sa scriu azi. Fiind mai mare si mai intelept, acuma nu mai sunt pus in incurcatura. Dimpotriva, pot sa va explic si voo.
  In general, oamenii crede ca « fiecare pasare pe limba ei piere » se foloseste atunci cand spui ca cineva s-a dat de gol vorbind prea mult. Cineva face ceva urat, nu-si tine gura si-ncepe sa se laude, si observatoru sarcastic si dezinteresat spune « fiecare pasare pe limba ei piere ».
  Da, tot in general, oamenii crede multe lucruri gresite.
  Loat à la lettre, aforismu ne informeaza ca fiecare pasare, atunci cand moare, scoate sunetele specifice speciei ei. O gaina, candi i tai gatu si-nainte sa-nceapa sa zboare asa fara cap si sa manjeasca totu cu sange, va cotcodaci si nu se va lamenta ca o lebada. Samd.
  Originile aforismului se pierde-n negurile evului mediu, atunci cand erau multi spioni neantrenati. Cand cineva prindea un spion strain sau extraterestru si-i zicea ca-l executa si sa-si spuna rugaciunea, spionu o zicea mereu pe limba lui, ca de exemplu inger ingerasu meu.

 • 2. admin  |  octombrie 23rd, 2008 la 9:32 pm

  Un comentariu delicios, mai putin gramatica. Dar trecand peste greselile de limba, comentariul luat de pe blogul lui gavagai are niste puncte de vedere inedite.

 • 3. Fantoma lui Pruteanu  |  mai 23rd, 2009 la 9:44 pm

  Irina draga, nu esti in masura sa comentezi proverbe si zicatori, ai de lucrat la gramatica mai intai ca scartie de mama focului. Sigur nu ar trebui sa criticam o initiativa de genul asta dar mi-e teama ca cineva, un copil, cu mai putin simt critic, pe langa faptul ca ar lua comentariul tau drept pertinent, ar putea crede ca asa e corect a vorbi roamneste.
  Mult e dulce si frumoasa
  Limba ce-o vorbim,
  Alta limba armonioasa
  Ca ia nu gasim.
  Imi pare rau Irina dar tu o stalcesti, fara echivoc.

  Fantoma lu’ Pruteanu (zvarcolindu-se in mormant de neputinta)

 • 4. Zgribulitu  |  decembrie 19th, 2010 la 7:16 pm

  Cat ma amuza faptul ca unii sunt atat de prosti incat sa se lege de comentarii de genul aceluia postat de ‘irina’, care este evident ‘la misto’. Destepti peste tot, inteligenti mai rar. La multi ani 2011, poate va vine mintea la capm ca tare imprastiata mai este 🙂

 • 5. cristina  |  iunie 12th, 2012 la 10:40 am

  As vrea sa raspund doar „fantomei” : uita-te la barna din ochiul tau inainte sa vezi paiul din ochiul altora!

 • 6. Teoretician și/sau pract&hellip  |  iunie 19th, 2012 la 3:14 pm

  […] vreau deloc să vorbesc de rău omul după excavator, cum se zice: “toată pasărea pe limba ei piere“, într-un fel pot spune că îi mulțumesc pentru că mi-a dat răgazul să mai studiez […]

Comenteaza

Required

Obligatoriu, ascuns

Sunt permise cateva coduri HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trackback  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Acesta este un site educational. Spre deosebire de carti si dictionare, proverbele pot fi comentate in direct de catre voi. Puteti sa cautati orice proverb si prin clic pe el sa aflati informatii suplimentare.

Blogroll

Cuvinte cheie